Cúrcuma: com prendre-la i quines són les seves propietats?

Granalia Autor: Granalia

La cúrcuma és una de les espècies més saludables que hi ha. Es coneix i es fa servir des de fa mil·lennis com a condiment i també en la medicina ayurvèdica.

Cúrcuma: una de les espècies més saludables

Afegir una mica de cúrcuma als plats aporta un sabor dolçament i lleugerament picant. Per això, la majoria de gent la fa servir com a condiment. Sabies, però, que la curcumina (una de les seves substàncies principals) també té propietats beneficioses per a la salut?

De fet, la cúrcuma és un dels principals ingredients de salses, guisats i altres plats d’Orient i del Sud-est Asiàtic, on es fa servir des de fa anys en la gastronomia i en la medicina per al tractament i alleugeriment de diverses malalties.

Propietats de la cúrcuma

Aquestes són algunes de les propietats beneficioses que té aquesta espècia per la salut:

  • Antioxidant: neutralitza en l’organisme l’efecte dels radicals lliures que provoquen envelliment cel·lular.
  • Antiinflamatori: especialment de les articulacions, vies respiratòries i urinària. A més, afavoreix el bon funcionament del fetge, protegint-lo de l’acció dels radicals lliures, toxines i paràsits.
  • Altres patologies: hi ha estudis que la relacionen amb efectes positius sobre la depressió, el càncer, l’Alzheimer, la diabetis i malalties del cor.

Així doncs, pot ser beneficiosa per tractar problemes estomacals, evitar flatulències, tractar problemes hepàtics, per a l’artritis reumatoide…
Malgrat les seves nombroses propietats, els experts recomanen consumir aquesta espècia en quantitats moderades i les embarassades o les persones amb problemes greus a la vesícula biliar haurien d’evitar-ne el consum.

Com prendre la cúrcuma?

La cúrcuma és, sense dubte, un ingredient molt versàtil i beneficiós, però desconegut per molts. Sabies, però, que està molt present a la indústria alimentària actual? Serveix com a colorant per a formatges, mantegues i mostasses (sempre en petites proporcions, per la qual cosa gairebé ni se’n distingeix el sabor). A Andorra, trobaràs cúrcuma en pols a granel a la botiga Granalia.

Cúrcuma latte o llet daurada

Una de les receptes que ha posat en relleu aquesta espècia és el cúrcuma latte o llet daurada, que els gurus de la cuina energètica i saludable presenten com el substitut al cafè. Aquest beuratge es prepara amb una base de llet vegetal, cúrcuma, un toc de canyella i, fins i tot, un pessic de pebre negre.

Cúrcuma amb iogurt natural

Una altra de les preparacions fàcils que triomfen per ingerir aquesta espècia és prendre’n una culleradeta amb iogurt natural. Per augmentar-ne l’absorció, des de Granalia aconsellen afegir-hi també un pessic de pebre negre.

Infusió de cúrcuma

Afegir una culleradeta d’aquesta espècia a la teva infusió també és una manera ideal de consumir-ne.

Com a espècie en els teus plats

Pots afegir-ne una culleradeta a les teves receptes: saltat de verdures, sopa, sofregit, llegums, pasta… També s’usa per a plats amb ou i peix i una de les receptes més conegudes és el pollastre al curri o les broquetes de peix.
En aquest sentit, recorda que la quantitat recomanada pels plats és una cullerada de postres, que pots combinar amb altres espècies com el pebre o el comí.

A Andorra, trobaràs cúrcuma a granel a la botiga Granalia, situada Carrer Bonaventura Riberaygua, 14, d’Andorra la Vella. Un establiment on també hi ha altres espècies a granel, a més de pastes, llegums, infusions… i una àmplia varietat de productes saludables per promoure una alimentació conscient i sostenible.

IMG_1528
IMG_1526
IMG_1539

Deixa la teva opinió.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comment