Mona de Pasqua: una tradició de Setmana Santa
A la pastisseria El Tortell 3 pots reservar Mones de Pasqua per a tots els gustos, trucant al telèfon (+376) 821 095. De Spiderman, princeses Disney, Mickey i Minnie Mouse, Peppa Pig, Patrulla Canina, Frozen… Quina serà l'escollida?
Menjar la Mona de Pasqua és una de les tradicions més esperades pels petits de casa
La Mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades i populars de la Setmana Santa a Andorra. Una tradició, però, que es caracteritza per estar viva i en evolució constant, ja que les Mones de Pasqua poden ser d’allò més variades pel que fa a sabor, formes i decoracions.
Una Mona de Pasqua per a cada infant
Els padrins de bateig són els responsables de mantenir la tradició de la Mona de Pasqua viva, regalant cada any aquest pastís als seus fillols i filloles. Això sí, sempre al seu gust! Per això, a la pastisseria El Tortell 3 en fan de diversos tipus i temàtiques amb decoracions personalitzades.
Què és la Mona de Pasqua?
La Mona de Pasqua és un pastís tradicional de Setmana Santa, que els padrins de bateig regalen als fillols i filloles per menjar el diumenge o el dilluns de Pasqua (segons la tradició familiar que es conservi a cada casa).
La Mona de Pasqua ha evolucionat molt durant els anys, de fet, originalment era un pastís senzill a basa de brioix i de forma arrodonida, únicament coronada i ornamentada amb ous durs de gallina. Sabies que la tradició diu que la Mona ha de tenir tants ous com anys té l’infant que la rep? El màxim en són dotze!
Actualment, però, s’hi solen col·locar al damunt: ous de xocolata i figuretes dels personatges preferits dels petits de casa: Spiderman, princeses Disney, Mickey i Minnie Mouse, Peppa Pig, Patrulla Canina, Frozen… A més, no hi poden faltar ornaments com: plomes o figuretes en forma de pollets.
Quin és l’origen de la Mona de Pasqua?
La tradició de la Mona de Pasqua té uns orígens incerts. Hi ha moltes teories que busquen definir el significat del seu nom curiós i de la cultural d’on prové. Gairebé tots els experts coincideixen en el fet que és un costum d’orígens pagans, que el cristianisme va assimilar.
Pel que fa al significat del seu nom, una teoria força estesa és que la paraula deriva de l’àrab antic mûna, que significa “regal” o “provisió de la boca”. Els defensors d’aquesta idea expliquen que seria una manera antiga de tributar l’arrendament de terres en espècies a base de coques, ous durs i altres productes agrícoles.
Una altra teoria diu que l’origen etimològic es troba en la paraula llatina munda (unes paneres que contenien dolços i ous decorats, que els romans oferien a la deessa Ceres durant el mes d’abril). Aquesta teoria concorda amb els rituals de fertilitat precristians perquè a la mitologia romana Ceres era la màxima responsable de l’agricultura, les collites i la fertilitat.
Pel que fa a l’origen de la Mona, hi ha teories que van més enrere en el temps, remuntant-se en les celebracions “muniquies” que es feien a l’antiga Grècia dedicades a Artemisa (la deessa dels llocs salvatges, com ara selves i boscos). A més, la mitologia també explica que Artemisa era filla de Demèter, una deessa que els romans van reanomenar posteriorment com a Ceres.
A la pastisseria El Tortell 3, situada al Carrer Bonaventura Riberaygua 9 d’Andorra la Vella, trobaràs Mones de Pasqua per a tots els gustos. Recorda de reservar la teva trucant al telèfon (+376) 821 095.