Palmes i palmons per festejar el Diumenge de Rams

Les palmes i palmons són els elements que mai falten per celebrar el Diumenge de Rams: una festa, que inaugura el primer dia de la Setmana Santa, i que enguany se celebra el dia 2 d’abril.

Palmes i palmons per celebrar el Diumenge de Rams

Un dels elements que mai falten per celebrar el Diumenge de Rams són les palmes i palmons. Uns ornaments que tenen el seu origen en les fulles de palmera.
Tot i que encara avui són molts els que assisteixen a la celebració amb rams de llorer o olivera, els infants són els que llueixen les palmes i palmons, fetes amb les fulles de palmera.

Palmes i palmons de Rams: què són?

Les palmes i els palmons s’elaboren artesanalment a partir de fulles de palmera tendra, que creixen a les fosques perquè mantinguin el color blanc. Tradicionalment, els padrins de bateig les regalen als fillols el diumenge de Rams. Ara bé, hi ha padrins que també en compren per als seus nets:

  • Els palmons estan fets a partir d’una fulla sencera de palmera. Per tant, són més grans i senzills que les palmes.
  • Les palmes, en canvi, s’elaboren trenant diverses fulles per aconseguir un efecte més decoratiu. Requereixen, doncs, de molta més tècnica perquè tenen les fulles trenades amb filigranes, seguint procediments semblants als de la cistelleria.

Sovint, el diumenge de Rams els adults porten fulles petites de palma o de llorer, que són més discretes.

Què és el diumenge de Rams?

El diumenge de Rams és una tradició cristiana de més de vint segles, que se celebra el sisè diumenge de Quaresma, en què s’agermanen familiars i coneguts. Per a molts és una celebració que evoca records de tota la vida, mentre que d’altres ho celebren per les seves conviccions religioses.

Al final de la missa del diumenge de Rams, que enguany té lloc el 2 d’abril, els infants els porten a beneir. En algunes llars encara és tradició deixar penjada la palma beneïda al balcó durant tot l’any perquè es creu que dóna protecció i bona sort. Just abans del següent Carnaval, es crema la palma que s’havia penjat.
D’altra banda, les fulles de llorer beneïdes es guarden per fer-les servir com a condiment en els àpats de festa grossa!

Els orígens de les palmes i palmons

Formen part de les tradicions de la fe cristiana i són típics de la festivitat de Rams perquè rememoren l’entrada de Jesús a Jerusalem, on segons les escriptures, va ser rebut per la multitud amb rams.

A la floristeria Natturals, situada al Carrer Callaueta 4 d’Andorra la Vella, trobaràs palmes i palmons per festejar el diumenge de Rams a Andorra.

palmes i palmons andorra
palmas y palmones andorra
palmas y palmones en andorra

Deixa la teva opinió.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sense comentaris encara...